Δημόσια Ναυτική Εκπαίδευση logo Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής

Θαλάσσιος Τουρισμός

Ο όρος Θαλάσσιος Τουρισμός εμπεριέχει το σύνολο των τουριστικών δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται στο θαλάσσιο χώρο και στις ακτές μιας περιοχής υποδοχής τουριστών, με σκοπό την ψυχαγωγία και την πολιτισμική επικοινωνία. Ο Ελληνικός Θαλάσσιος Τουρισμός είναι ένας σημαντικός πυλώνας της Εθνικής Οικονομίας με συμμετοχή περίπου στο 1,5 % του Α.Ε.Π.
Διαθέτει έναν στόλο αρκετά νέο και πολύ καλά εξοπλισμένο που ξεπερνά τα 6.300 σκάφη διαφόρων μεγεθών (από 10 έως 24 μέτρα) μηχανοκίνητα και στην πλειονότητα τους ιστιοφόρα που φιλοξενούν κατά κύριο λόγο από 4 έως 12 άτομα. Τα σκάφη αυτά δίνουν ζωή σε μικρά απομακρυσμένα νησιά αλλά και παραθαλάσσιες πόλεις από τα τέλη του Μαρτίου έως και τον Νοέμβριο κάθε χρόνο.

Στον κλάδο δραστηριοποιούνται περισσότερες από χίλιες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κυρίως οικογενειακές που δίνουν εργασία σε περισσότερους από 25.000 εργαζόμενους και σε περισσότερα από 50 συναφή επαγγέλματα.

Στην τυπολογία του θαλάσσιου τουρισμού περιλαμβάνονται οι εξής κατηγορίες:

(α). Παράκτιος τουρισμός

(β). Τουρισμός παραλίας (περπάτημα στην παραλία, ηλιοθεραπεία, παιχνίδια στην παραλία /Ψάρεμα από την ακτή / Παρατήρηση από την ξηρά θαλάσσιων πτηνών / Παρατήρηση φαινομένου παλίρροιας / Παρατήρηση θαλάσσιου περιβάλλοντος.

(γ.) Τουρισμός όρμου (κολύμβηση, surfing, windsurfing, θαλάσσιο σκι, αλεξίπτωτο θαλάσσης, κανό-καγιάκ, μηχανοκίνητα μέσα αναψυχής)

(δ.) Υποβρύχιος τουρισμός (κατάδυση, υποβρύχιο ψάρεμα)

(ε.) Θαλάσσιος τουρισμός φύσης (ενυδρεία, παρατήρηση θαλάσσιων θηλαστικών, προστατευόμενες περιοχές)

(στ.) Θαλάσσιος αλιευτικός τουρισμός (ψάρεμα)

(ζ). Θαλάσσιος πολιτιστικός τουρισμός (ναυτικά μουσεία, πλοία-μουσεία, λιμάνια-μουσεία, μουσεία ναυπηγικής τέχνης, αναπαράσταση ναυτικών γεγονότων, θαλάσσιες πολιτιστικές διαδρομές)

(η.) Θαλάσσιος αθλητικός τουρισμός (ιστιοπλοΐα)

(θ.) Περιηγήσεις με σκάφη αναψυχής (yachting)

(ι.) Κρουαζιέρες

Το Yachting βασίζεται στο θαλαμηγό σκάφος που περιέχει υπηρεσίες διανομής και εστίασης στον τουρίστα, καθώς και τη δυνατότητα προσέγγισης σε νησιωτικές και παράκτιες περιοχές. Ακόμη, παρέχει στον ταξιδιώτη μεγάλο εύρος επιλογών ως προς την απόλαυση του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Το θαλαμηγό σκάφος, εκτός από χώρος καταλύματος και εστίασης, είναι η βάση για την ανάπτυξη μιας ποικιλίας δραστηριοτήτων αναψυχής όπως είναι η ηλιοθεραπεία πάνω στο σκάφος, η ερασιτεχνική αλιεία, η προσέγγιση σε δυσπρόσιτες από την ξηρά ακτές, η κατάδυση, η κολύμβηση σε απομονωμένους όρμους, το θαλάσσιο σκι, η περιήγηση κ.λ.π.

Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα με κύρια χαρακτηριστικά την πολυνησία και τις καλές καιρικές συνθήκες σχεδόν για όλο το έτος, ολοένα και περισσότεροι επισκέπτες-τουρίστες θα προτιμήσουν να την επισκεφθούν με το σκάφος τους ή να νοικιάσουν ένα σκάφος για την περιήγησή τους. Κύριο προϊόν της θαλάσσιας ιδιωτικής περιήγησης είναι η παροχή υπηρεσιών αναψυχής, ακριβώς τη στιγμή που δημιουργείται. Η ζήτηση εκδηλώνεται από ιδιώτες, λάτρεις της θάλασσας, μεσαίας κι υψηλής κυρίως εισοδηματικής τάξης. Είναι αγορά εντάσεως παγίου, με υψηλές επενδύσεις κεφαλαίων, υψηλά εμπόδια εισόδου στον κλάδο (οικονομικά – θεσμικά) και με αξιόλογη συνεισφορά σε συναλλαγματικά έσοδα. Tο 95% των ναυλώσεων πραγματοποιείται από αλλοδαπούς τουρίστες.

Η αγορά του yachting προσφέρει σκάφη διαφόρων τύπων : (α) ιστιοφόρα με ή χωρίς πλήρωμα , (β) παραδοσιακά καΐκια (motor sailers ) ,(γ) πολυτελή καΐκια , (δ) μηχανοκίνητα μικρά (motor yachts) , (ε) θαλαμηγοί ή mega yachts, (στ) μεγάλα μηχανοκίνητα καΐκια. Προσφιλής δραστηριότητα σε διάφορες περιοχές της Μεσογείου όπως στο Αιγαίο και στο Ιόνιο, είναι η ιστιοπλοΐα ομάδας σκαφών σε σχηματισμό μικρού σκάφους.

Δημόσια Ναυτική Εκπαίδευση