Δημόσια Ναυτική Εκπαίδευση logo Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής

Μήνυμα Υπουργού

Μήνυμα του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη, για το μέλλον της ναυτικής εκπαίδευσης και της εργασίας στη ναυτιλία στην Ελλάδα.

Μια νέα πορεία στη σύγχρονη ναυτιλιακή βιομηχανία των Ελλήνων

Η ναυτιλία αποτελεί για την Ελλάδα πολύτιμο εθνικό κεφάλαιο και έναν από τους βασικότερους πυλώνες για την οικονομική ανάπτυξη και την ποιοτική απασχόληση. 

Οι Έλληνες διαχειριστές πλοίων ελέγχουν σήμερα πάνω από 21% του παγκόσμιου εμπορικού στόλου και 58% του ευρωπαϊκού εμπορικού στόλου.

Παράλληλα γύρω από αυτόν τον τεράστιο εμπορικό στόλο ζει και αναπτύσσεται μια εξίσου σημαντική παραναυτιλιακή βιομηχανία η οποία καλύπτει δυναμικά όλες τις ανάγκες ενός σύγχρονου εμπορικού πλοίου. 

Η επάνδρωση των πλοίων αυτών με Έλληνες αποτελεί σταθερά μια από τις βασικές επιδιώξεις του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Η περιβόητη και ξακουστή ναυτοσύνη των Ελλήνων, όχι μόνο πρέπει να διατηρηθεί, αλλά πρέπει και να ενισχυθεί. 

Για τον σκοπό αυτό το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής έχει προχωρήσει σε παρεμβάσεις σε κρίσιμους τομείς της στελέχωσης των ελληνικών πλοίων, των όρων εργασίας των ναυτικών και της εκπαίδευσης των σπουδαστών των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού

Συγκεκριμένα, μεταρρυθμίσαμε το καθεστώς ναυτολόγησης στα πλοία υπό ελληνική σημαία, ώστε και οι νέοι μας, που επιζητούν ελκυστικές ευκαιρίες εργασίας και επαγγελματικής αποκατάστασης, να μπορούν να έχουν τη ναυτιλία ως βασική επιλογή και διέξοδο. 

Οι προσπάθειές μας όμως δεν σταματούν εδώ, αλλά επεκτείνονται και στον εξίσου κρίσιμο τομέα της ναυτικής εκπαίδευσης μιας και τα σύγχρονα ποιοτικά πλοία χρειάζονται επαρκή αριθμό καλά εκπαιδευμένων ναυτικών.  

Στο πλαίσιο της στρατηγικής μας, έχουμε υιοθετήσει ένα ολοκληρωμένο και ρεαλιστικό σχέδιο για την ποιοτική αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα που θα στοχεύει στην παραγωγή στελεχών ικανών να ανταποκριθούν στις  ανάγκες μιας αγοράς εργασίας που επηρεάζεται άμεσα και καθοριστικά από τις τεχνολογικές εξελίξεις. 

Στόχος μας είναι να δώσουμε νέες προοπτικές για σταδιοδρομία στους αυριανούς αξιωματικούς του Εμπορικού Ναυτικού και τους ναυτικούς όλων των ειδικοτήτων. 

Εγκαινιάζοντας αυτή τη νέα μορφή αμφίδρομης επικοινωνίας σας καλώ να περιηγηθείτε στο νέο μας ιστότοπο και να αναζητήσετε πολύτιμες πληροφορίες για τα σύγχρονα ναυτικά επαγγέλματα που προκύπτουν από μια σύγχρονη ναυτιλιακή βιομηχανία. 

 

Γιάννης Πλακιωτάκης
Υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής 

Δημόσια Ναυτική Εκπαίδευση