Δημόσια Ναυτική Εκπαίδευση logo Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής

Συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα ναυτικής εκπαίδευσης

 ….

Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, βάσει του στρατηγικού σχεδιασμού του, έχει θέσει ως κεντρική στόχευση την ενίσχυση της ναυτικής  εκπαίδευσης και τη διασφάλιση της τεχνογνωσίας που έχει αποκτήσει η Ελληνική ναυτιλία, με την αναβάθμιση του επιπέδου των παρεχόμενων σπουδών στο σύνολο των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού της χώρας με στόχο την προσέλκυση και την εισαγωγή νέων στο ναυτικό επάγγελμα και την άνοδο του επιπέδου κατάρτισης των αξιωματικών Εμπορικού Ναυτικού, έτσι ώστε οι απόφοιτοι αξιωματικοί να μπορούν να ανταποκριθούν στις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις και τις υψηλές απαιτήσεις του επαγγέλματος.

Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τις συγχρηματοδοτούμενες δράσεις της ναυτικής εκπαίδευσης μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα:

https://www.hcg.gr/el/gia-ton-polith/sas-endiaferei/naytikh-ekpaideysh/sygxrhmatodotoymena-programmata-ee/

Την προγραμματική περίοδο ΕΣΠΑ 2014-2020, εντάχθηκαν και υλοποιήθηκαν οριζόντιες πράξεις συνολικού προϋπολογισμού άνω των 100 εκ. ευρώ που αφορούν όλες τις Δημόσιες Σχολές Εμπορικού Ναυτικού με Δικαιούχο τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ναυτικών (ΔΕΚΝ) του ΥΝΑΝΠ, οι οποίες χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο μέσω του τομεακού ΕΠΑΝΑΔΕΔΒΜ. Αντίστοιχα, στη νέα προγραμματική περίοδο ΕΣΠΑ έχουν προταθεί στο ΠΑΔΚΣ 2021-2027, οριζόντιες δράσεις, συνολικού προϋπολογισμού κατ’ εκτίμηση 300 εκ. ευρώ. Παράλληλα, με στόχο την αναβάθμιση του επιπέδου των παρεχόμενων σπουδών στο σύνολο των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού της χώρας υλοποιήθηκαν δράσεις, προϋπολογισμού 9,5 εκ. ευρώ για την προμήθεια τεχνικού και εκπαιδευτικού εξοπλισμού, με χρηματοδότηση από τα περιφερειακά επιχειρησιακά προγράμματα ΕΣΠΑ 2014-2020 (ΕΤΠΑ) ενώ έχουν προγραμματιστεί νέες δράσεις ύψους άνω των 38 εκ. ευρώ για την προμήθεια τεχνικού και εκπαιδευτικού εξοπλισμού για όλες τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού με χρηματοδότηση από τα περιφερειακά προγράμματα του ΕΣΠΑ 2021-2027.

Ανάμεσα στις δράσεις που συγχρηματοδοτούνται από ενωσιακούς πόρους αναφέρονται ενδεικτικά οι ακόλουθες:

α) Πρακτική άσκηση σπουδαστών Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) επί πλοίου για την εκπλήρωση του Α’ & Β’ Θαλάσσιου εκπαιδευτικού ταξιδιού τους.

β) Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης σπουδαστών/τριών των ΑΕΝ.

γ) Προγράμματα Κατάρτισης Ανέργων Ναυτικών και παροχή επαγγελματικής πιστοποίησης.

δ) Υποστήριξη του συστήματος ναυτικής εκπαίδευσης σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και την ενωσιακή νομοθεσία.

ε) Προμήθεια τεχνικού και εκπαιδευτικού εξοπλισμού.

Δημόσια Ναυτική Εκπαίδευση