Getting on board

Μέσω της διαδραστικής ενότητας «Ρωτώντας πας στο πλοίο», προσπαθούμε να δώσουμε απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις και απορίες που έχουμε καταγράψει και να βοηθήσουμε στη λύση τους. Εάν οι απορίες σου δεν απαντώνται στις παρακάτω ερωτοαπαντήσεις, μπορείς να στείλεις τη δική σου μέσω της φόρμας επικοινωνίας εδώ.

Τι δουλειά μπορώ να κάνω στο πλοίο;

Το πλοίο είναι αναμφίβολα ένας ιδιόμορφος χώρος εργασίας ο οποίος προσφέρει μία πολύ διαφορετική επαγγελματική εμπειρία από τις συνηθισμένες. Αν επιλέξεις τη ναυτική εργασία σε ένα πλοίο, μπορείς να ακολουθήσεις την καριέρα του Αξιωματικού, η οποία μπορεί να σε οδηγήσει μέχρι τον βαθμό του Πλοιάρχου, του Υπαξιωματικού, όπου μπορείς να χαρακτηριστείς ως Αρχιεργάτης η Επιστάτης ενός τμήματος του πλοίου ή ως Κατώτερο πλήρωμα, όπως οι ναύτες, οι θαλαμηπόλοι, οι καθαριστές. Όλοι οι εργαζόμενοι στο πλοίο είναι πιστοποιημένοι με επίσημα έγγραφα του Κράτους, όπως: Ναυτικό Φυλλάδιο, Δίπλωμα, Πτυχίο και ασκούν συγκεκριμένα καθήκοντα.

Για περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με τα ναυτικά επαγγέλματα εδώ.

Τι προσόντα πρέπει να έχω;

Η αποδοτική λειτουργία του πλοίου απαιτεί ομαδική εργασία, πειθαρχία και αυστηρή τήρηση όλων των ναυτικών κανόνων και κυρίως των κανόνων ασφαλείας για την αποφυγή ατυχημάτων. Η αρμονική συμβίωση, η συνεργασία και η συναδελφοσύνη μεταξύ των μελών του πληρώματος είναι βασικά και θεμελιώδη στοιχεία τα οποία επιβάλλονται για το καλό τόσο των ναυτικών όσο και του ιδίου του πλοίου και των όσων μεταφέρει. Επιγραμματικά, όποιος καταπιάνεται με το ναυτικό επάγγελμα χρειάζεται να έχει: Ευσυνειδησία, προσεκτικότητα Υπομονετικότητα, συνέπεια και επινοητικότητα, ικανότητα αντίληψης του χώρου, επιδεξιότητα για τον χειρισμό μηχανημάτων και συσκευών του πλοίου, καλή φυσική κατάσταση, σωματική δύναμη και αντοχή, εξοικείωση με τη θάλασσα και τα ταξίδια.

Πώς βγάζω ναυτικό φυλλάδιο;

Για να ταξιδέψει κάποιος με ένα εμπορικό πλοίο πρέπει πρώτα να έχει ναυτολογηθεί.
Η ναυτολόγηση απαιτεί την έκδοση ναυτικού φυλλαδίου, ενώ για να εκδοθεί ένα ναυτικό φυλλάδιο απαιτείται προηγουμένως ο ενδιαφερόμενος να φοιτήσει με επιτυχία στον Βασικό Κύκλο Σπουδών, συνολικής διάρκειας δέκα εκπαιδευτικών ημερών, σε Δημόσια Σχολή Εμπορικού Ναυτικού Σωστικών και Πυροσβεστικών Μέσων και να αποκτήσει το αντίστοιχο πιστοποιητικό επάρκειας γνώσεων.
Αναλυτικά στον οδηγό που ακολουθεί μπορείτε να βρείτε όλες τις πληροφορίες που σας χρειάζονται ώστε να γνωρίζετε τα βήματα έκδοσης ναυτικού φυλλαδίου:

http://www.odigostoupoliti.eu/dikeologitika-ekdosis-naftikou-filladiou-simfona-me-pd-7997/

Πώς θα βρω δουλειά;

Όταν τελειώσεις με τις σπουδές σου και πάρεις στα χέρια σου το δίπλωμα, δεν σημαίνει ότι την επόμενη μέρα μπαρκάρεις σαν ανθυποπλοίαρχος ή Γ’ μηχανικός. Πρώτα από όλα θα πρέπει να πάρεις κι άλλα πιστοποιητικά η να παρακολουθήσεις σεμινάρια, τα οποία θα σου υποδείξει η εταιρεία. Τέτοια μπορεί να είναι το BRM, ERM, ECDIS και κάποια άλλα. Η συντριπτική πλειονότητα των εταιρειών στέλνουν τους πρωτόμπαρκους αξιωματικούς για ένα μικρό διάστημα (συνήθως ένα περίπου μήνα) σαν δόκιμους και εν συνεχεία – με την σύμφωνη γνώμη του πλοιάρχου ή Α’ μηχανικού- προβιβάζονται σε Junior ανθυποπλοίαρχο/Γ’ μηχανικό. Το Junior σημαίνει ότι μισθολογικά δεν θα παίρνεις τα χρήματα που παίρνει ο ανθυποπλοίαρχος/Γ’ μηχανικός. Με τις κρατήσεις, ο πρώτος μισθός υπολογίζεται από 2.500-3.000 ευρώ.

Σε τι πλοία μπορώ να απασχοληθώ;

Τα χιλιάδες εμπορικά πλοία ανά τον κόσμο στα οποία μπορείς να ναυτολογηθείς χωρίζονται σε συγκεκριμένες κατηγορίες. Οι βασικές, αφορούν τα φορτηγά πλοία, που μεταφέρουν κάθε είδος φορτίου, τα δεξαμενόπλοια, όπου μεταφέρουν σε μεγάλες δεξαμενές αργό πετρέλαιο, βενζίνη κ.τ.λ, επιβατηγά πλοία, όπου μεταφέρουν επιβάτες και οχήματα, πλοία ειδικού προορισμού, καθώς και πλοία της βοηθητικής ναυτιλίας.
Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε Τύποι πλοίων

Πώς είναι η ζωή στο πλοίο;

Το επάγγελμα του ναυτικού απαιτεί σκληρή και πολλές φορές απαιτητική εργασία, με αυξημένες υποχρεώσεις και ευθύνες, ωστόσο η ηθική, πνευματική και οικονομική ανταμοιβή για την προσπάθεια και την αφοσίωση στο επάγγελμα παρακινεί πολλούς νέους να συνεχίσουν το ιστορικό επάγγελμα των προγόνων μας. Όταν όμως δεν δουλεύεις και δεν ξεκουράζεσαι, θα έχεις περιορισμένες επιλογές για να περάσεις τον χρόνο σου. Αν και η πρόσβαση στο διαδύκτιο υπάρχει πλέον, ωστόσο είναι συχνά περιορισμένη, η επιλογή των κοινόχρηστων χώρων του πλοίου για διάδραση με τους συναδέλφους είναι μία επιλογή. Στην σημερινή εποχή όμως ο ηλεκτρονικός υπολογιστής μας παίζει τον μεγαλύτερο ρόλο μέσα στο καράβι για την ψυχαγωγία μας, αφού μπορούμε να δούμε ταινίες, να παίξουμε παιχνίδια, να ακούσουμε μουσική και γενικά να ασχοληθούμε με ότι μας ενδιαφέρει και έχουμε μέσα σε αυτόν. Φρόντισε οπωσδήποτε να έχετε μαζί σας υπολογιστή και όλα τα gadget που νομίζεται ότι θα σου χρειαστούν.

Πόσο διαρκούν τα ταξίδια;

Το κάθε εκπαιδευτικό ταξίδι διαρκεί 6 μήνες. Μέχρι το τέλος της φοίτησής οι σπουδαστές θα έχουν πραγματοποιήσει συνολικά 2 εξάμηνα ταξίδια. Η εκπαίδευση που παρέχεται από τις ΑΕΝ στα ταξίδια αυτά είναι απαραίτητη για τους υποψηφίους. Η πρακτική άσκηση είναι πολύ σημαντική για τους σπουδαστές αφού τους δίνει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν το επάγγελμα σε πραγματικές συνθήκες. Τα κανονικά ταξίδια που πραγματοποιούνται όταν ξεκινήσει να εργάζεται ο υποψήφιος μετά την εισαγωγή του στο εμπορικό ναυτικό, είναι μεγαλύτερης διάρκειας και δυσκολίας. Ένα ναυτικό ταξίδι μπορεί να διαρκέσει από μερικές βδομάδες μέχρι και ολόκληρους μήνες. Πολλά πλοία επίσης, δεν πιάνουν καθόλου στεριά. Ξεφορτώνουν το εμπόρευμα μέσα στην θάλασσα και επιστρέφουν πίσω.

Πώς εξασφαλίζω το μέλλον μου;

Τα επαγγέλματα της ναυτιλίας έχουν αποδειχθεί σε βάθος χρόνου ως μία καλή επιλογή για επαγγελματική αποκατάσταση. Οι απόφοιτοι των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού έχουν πολλές επιλογές και πολλές κατευθύνσεις στις οποίες μπορούν να αποκατασταθούν επαγγελματικά. Ναυτιλιακοί οργανισμοί, λιμενικοί οργανισμοί, επιχειρήσεις εφοπλισμού και προμήθειας πλοίων, επιχειρήσεις θαλασσίων μεταφορών, είναι επιγραμματικά λίγες από αυτές τις επιλογές. Ο κλάδος της ναυτιλίας βρίσκεται συνήθως σε πρωταρχικές θέσεις σχετικά με την αποκατάσταση και την προσφορά εργασίας, κάτι που ισχύει και σε παγκόσμιο επίπεδο. Όσοι επιλέγουν να τα ακολουθήσουν θα είναι πιθανότατα ευχαριστημένοι από τις εργασιακές ευκαιρίες που προσφέρουν.

Δημόσια Ναυτική Εκπαίδευση