Ε.Π. Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού, εκπαίδευση και δια βίου μάθηση

Ελλάδα και Ναυτιλία συνδέονται άρρηκτα από τα αρχαία χρόνια. Σύμφωνα με ιστορικές αναφορές, το αρχαιότερο ταξίδι για εμπορικούς σκοπούς στην ανοιχτή θάλασσα έγινε πριν 10.000 χρόνια και συγκεκριμένα στο Αιγαίο Πέλαγος, για τη μεταφορά οψιδιανού από τη Μήλο στην Αργολίδα και τις Βόρειες Σποράδες.

Η ναυτοσύνη των Ελλήνων εξυμνείται από τα αρχαία χρόνια, όπως για παράδειγμα «Μέγα το της Θαλάσσης Κράτος» του Περικλή και «Εκ της Θαλάσσης άπασα ημίν ήρτηται Σωτηρία» του Ξενοφώντα.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η Ελλάδα ελέγχει περίπου το 20% του συνολικού θαλάσσιου εμπορίου στον κόσμο και η Δημόσια Ναυτική Εκπαίδευση είναι ζωτικής σημασίας για τη χώρα. Οι Δημόσιες Σχολές Εμπορικού Ναυτικού περιλαμβάνουν 14 Ακαδημίες Ε.Ν., Κ.Ε.Σ.Ε.Ν., Σχολές Σωστικών και Πυροσβεστικών Μέσων και την ΔΣΕΝ-ΜΕΤ Θαλαμηπόλων.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΝΤΟΠΟΡΟΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Η Ελλάδα περιλαμβάνεται στις πέντε κορυφαίες στον κόσμο ναυτιλιακές χώρες. Η ποντοπόρος ναυτιλία των Ελλήνων έχει αναδειχθεί ως ένας από τους βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας, που υποστηρίζει διαχρονικά την οικονομική ανάπτυξη.

Η Ελλάδα, παραμένει μέχρι και σήμερα η κορυφαία ναυτιλιακή δύναμη στον κόσμο, ελέγχοντας περίπου το 20% του συνολικού θαλάσσιου εμπορίου στον κόσμο, επιβεβαιώνοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ότι η ναυτοσύνη είναι στο DNA των Ελλήνων, κρατώντας μια παράδοση αιώνων που χάνεται στα βάθη της ιστορίας.

ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΝΑΥΤΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ

Η σταδιοδρομία στη Ναυτιλία μπορεί να πραγματοποιηθεί με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους.
Εκτός από τους αξιωματικούς στα πλοία και τα κατώτερα πληρώματα, γύρω από τη ναυτιλία δραστηριοποιούνται και άλλοι κλάδοι. ναυτιλιακές επιχειρήσεις, ναυπηγήσεις, επισκευές, εφοδιασμοί, πρακτορεύσεις, νηογνώμονες, ασφαλίσεις, παρεμφερείς Δημόσιοι και Ιδιωτικοί Οργανισμοί κ.ά.

MULTIMEDIA

Η εμπειρία ενός ταξιδιού, η καθημερινότητα στο πλοίο, οι ξεχωριστές στιγμές αλλά και οι δυσκολίες που συνθέτουν το συναρπαστικό επάγγελμα του ναυτικού, δύσκολα μεταφέρονται με λέξεις. Σε αυτή την ενότητα, θα έχεις την ευκαιρία μέσα από βίντεο-εμπειρίες να πάρεις μια πρώτη γεύση από τα ναυτικά επαγγέλματα.

ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

No Results Found

The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.

No Results Found

The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.

ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΝΑΥΤΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ

ΚΑΤΩΤΕΡΑ ΠΛΗΡΩΜΑΤΑ

ΠΛΟΙΑΡΧΟΣ

ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

Η ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

56.000

Περισσότερα από 56.000 είναι τα εμπορικά πλοία που πλέουν στις θάλασσες του κόσμου, με το μεγαλύτερο ποσοστό (30%) να είναι φορτηγά πλοία γενικής μεταφοράς.

20,67%

Η Ελλάδα παραμένει παγκοσμίως η χώρα με τη μεγαλύτερη πλοιοκτησία. Οι Έλληνες πλοιοκτήτες κατέχουν το 20,67% της παγκόσμιας χωρητικότητας και το 54,28% της χωρητικότητας της ΕΕ.

1.647.500

Ο παγκόσμιος πληθυσμός των ναυτικών που εξυπηρετούν εμπορικά πλοία διεθνούς εμπορίου εκτιμάται σε 1.647.500 ναυτικούς, εκ των οποίων οι 774.000 είναι αξιωματικοί και 873.500 είναι βαθμολογίες.

90%

Υπολογίζεται ότι περίπου το 90% του παγκόσμιου εμπορίου πραγματοποιείται από τη θάλασσα.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ    Τα πεδία με (*) είναι υποχρεωτικά.

    Δημόσια Ναυτική Εκπαίδευση