Careers in Shipping

Οι απόφοιτοι των Α.Ε.Ν. αποκτούν τίτλο σπουδών Τρίτης Βαθμίδας Εκπαίδευσης (Σύμφωνα με τη χορηγούμενη από το Δ.ΕΚ.Ν. Α’ σχετική βεβαίωση, οι Α.Ε.Ν. ανήκουν στην Τρίτη βαθμίδα της Ανώτερης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης) και ταυτόχρονα Αποδεικτικό Ναυτικής Ικανότητας Γ΄ τάξης Πλοιάρχου ή Μηχανικού Ε.Ν. Επίσης μπορούν να πραγματοποιήσουν μεταπτυχιακές σπουδές σε σχολές του εσωτερικού και εξωτερικού σε ειδικότητες που είναι αναγκαίες στο χώρο της Ναυτιλίας. Από τη στιγμή που κάποιος επιλέξει τη σταδιοδρομία στη ναυτιλία, έχει προοπτικές για άμεση επαγγελματική αποκατάσταση και στη συνέχεια για επαγγελματική εξέλιξη με σημαντικές οικονομικές απολαβές.

Οι απόφοιτοι Α.Ε.Ν. μπορούν να εξελιχθούν σε Β’ Πλοιάρχους ή Μηχανικούς και στη συνέχεια σε Α’ Πλοιάρχους ή Μηχανικούς, αφού πραγματοποιήσουν θαλάσσια υπηρεσία και την κατάλληλη επιμόρφωση.

Σήμερα, η απαιτούμενη θαλάσσια υπηρεσία για τη βαθμολογική προαγωγή σε πλοιάρχους ή μηχανικούς Β΄ είναι 24 μήνες και για την προαγωγή σε πλοιάρχους ή μηχανικούς Α΄ είναι 24 μήνες (από 36 που ήταν πριν).

Η σταδιοδρομία στη Ναυτιλία δεν περιορίζεται όμως μόνο στα πλοία. Γύρω απ’ αυτή δραστηριοποιούνται και πολλοί άλλοι κλάδοι οικονομικής δραστηριότητας, όπως ναυτιλιακές επιχειρήσεις, ναυπηγήσεις, επισκευές, εφοδιασμοί, πρακτορεύσεις, νηογνώμονες, ασφαλίσεις, παρεμφερείς Δημόσιοι και Ιδιωτικοί Οργανισμοί κ.ά. Αυτοί προσφέρουν εναλλακτικές δυνατότητες απασχόλησης και ουσιαστικές προοπτικές εξέλιξης, ανάλογα με τη θέληση και τη φιλοδοξία καθενός. Με τις γνώσεις και την εμπειρία που αποκτά ο Αξιωματικός όταν υπηρετεί στα πλοία, έχει όλες τις ουσιαστικές προϋποθέσεις που του επιτρέπουν να σταδιοδρομήσει αργότερα και στην ξηρά. Πολλά ανώτερα και ανώτατα στελέχη που απασχολούνται σήμερα στους παραπάνω κλάδους προέρχονται από τις τάξεις των Αξιωματικών του Εμπορικού Ναυτικού.

Πλοίαρχος Εμπορικού Ναυτικού

Οι Πλοίαρχοι Εμπορικού Ναυτικού αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο των ναυτιλιακών επαγγελμάτων. Είναι ο κυβερνήτης του πλοίου και ταυτόχρονα ο αντιπρόσωπος του πλοιοκτήτη στο πλοίο. Είναι ο κύριος υπεύθυνος για την ασφάλεια του πλοίου, του πληρώματος, του φορτίου και των επιβατών.

Μηχανικός Εμπορικού Ναυτικού

Ο Μηχανικός του Εμπορικού Ναυτικού, είναι υπεύθυνος για τη συντήρηση και τη σωστή λειτουργία των μηχανών του πλοίου. Μέσα στις αρμοδιότητές του είναι να φροντίζει για τη σωστή κατανάλωση καυσίμων και λιπαντικών, καθώς και να φροντίζει για τα ανταλλακτικά που χρειάζεται το πλοίο.

Ηλεκτρολόγος Εμπορικού Ναυτικού

Από το 2016 δημιουργήθηκε Ειδικό τμήμα Ηλεκτρολόγων Εμπορικού Ναυτικού στο οποίο φοιτούν κάτοχοι πτυχίου Ηλεκτρολόγου Μηχανικού ως ισχύει κάθε φορά από την κείμενη νομοθεσία ή Μηχανικού Αυτοματισμού ή Ηλεκτρονικού ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης (Πανεπιστημιακού ή τεχνολογικού τομέα) και κάτοχοι απολυτηρίου Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.) και ΙΕΚ συγκεκριμένων ειδικοτήτων, προκειμένου να κατοχυρώσουν δικαίωμα υποψηφίου για απόκτηση αποδεικτικού ναυτικής ικανότητας Ηλεκτρολόγου Ε.Ν. μετά την εκτέλεση της προβλεπόμενης θαλάσσιας υπηρεσίας.

Κατώτερα Πληρώματα

Προσωπικό καταστρώματος πλοίων παράκτιων πλόων.
Οι προϋποθέσεις απόκτησης πτυχίου Κυβερνήτη Α’, Β’, Γ’ Ε.Ν., Κυβερνήτη Ρυμουλκών και Κυβερνήτη Τουριστικών Θαλαμηγών Πλοίων καθώς και τα δικαιώματα υπηρεσίας τους καθορίζονται από τα άρθρα 4, 5, 6, 7, 8 αντίστοιχα του π.δ. 141/2014 (Α’ 232).
Δημόσια Ναυτική Εκπαίδευση