Δημόσια Ναυτική Εκπαίδευση logo Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής

Public Merchant Marine Schools

(Παρουσίαση και των 11 Ακαδημιών Ε.Ν., των Κ.Ε.Σ.Ε.Ν., των Σχολών Σωστικών και Πυροσβεστικών Μέσων και της ΔΣΕΝ/ΜΕΤ/Θαλαμηπόλων)

Η Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ναυτικών μεριμνά για την ανάπτυξη και εφαρμογή συστημάτων εκπαίδευσης, μετεκπαίδευσης και επιμόρφωσης ναυτικών, για την εύρυθμη λειτουργία των αντίστοιχων Δημόσιων Σχολών Εμπορικού Ναυτικού Σχολών Ε.Ν. και για το σχεδιασμό και την εφαρμογή μέτρων που αποσκοπούν στην προσέλκυση και την εισαγωγή νέων στο ναυτικό επάγγελμα καθώς και τη χορήγηση Αποδεικτικών Ναυτικής Ικανότητας.

Οι αρμοδιότητες της ΔΕΚΝ προβλέπονται στο άρθρο 22 του Π.Δ 13/2018 (ΦΕΚ Α’ 26) «Οργανισμός του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής». Σημαντικό μέρος αυτών αποτελεί ο καθορισμός των προϋποθέσεων εισαγωγής στις ΑΕΝ, η επίβλεψη και η διοίκηση αυτών, η έκδοση κανονισμού λειτουργίας των Δημοσίων Σχολών Εμπορικού Ναυτικού, η θέσπιση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, οργάνων και οδηγών σπουδών, η προμήθεια εξοπλισμού, η συνδρομή στη διαδικασία των προσλήψεων, η παρακολούθηση του θαλάσσιου εκπαιδευτικού πλου των δοκίμων, η πιστοποίηση των ναυτικών. Επιπρόσθετα, η ΔΕΚΝ βεβαιώνει και πιστοποιεί την επαγγελματική κατάρτιση και ικανότητα και άλλων κατηγοριών αξιωματικών του Εμπορικού Ναυτικού (όπως είναι οι Οικονομικοί Αξιωματικοί και το προσωπικό γενικών υπηρεσιών), διοργανώνοντας τις σχετικές προς πιστοποίηση αυτών εξετάσεις. Επιβλέπει επίσης την επί πλοίου κατάρτιση των πληρωμάτων καταστρώματος και μηχανής και συνδράμει στον προγραμματισμό του προϋπολογισμού της αρμόδιας οικονομικής Διεύθυνσης του Υπουργείου, ενώ παρακολουθεί τις εργασίες διεθνών οργανισμών και συνεργάζεται με φορείς εσωτερικού και εξωτερικού σε θέματα χορήγησης αποδεικτικών ναυτικής ικανότητος.

Η Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ναυτικών συγκροτείται από τα εξής Τμήματα:

α. Κανονισμών & Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων
β. Οργάνωσης και Λειτουργίας Σχολών Ε.Ν.
γ. Επιμόρφωσης και Μετεκπαίδευσης Ναυτικών
δ. Αποδεικτικών Ναυτικής Ικανότητας.

Στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ναυτικών υπάγονται οι Δημόσιες Σχολές Εμπορικού Ναυτικού.

Το Ελληνικό Σύστημα Ναυτικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης & Πιστοποίησης αποτελείται από:

  • 11 Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) για Πλοιάρχους και Μηχανικούς,
  • 5 Κέντρα Επιμόρφωσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού (ΚΕΣΕΝ) για Πλοιάρχους, Μηχανικούς και Ραδιοηλεκτρονικούς.
  • 2 Σχολές Σωστικών και Πυροσβεστικών Μέσων (ΣΣΠΜ).
  • Τη Δημόσια Σχολή Εμπορικού Ναυτικού Μετεκπαίδευσης Θαλαμηπόλων (ΔΣΕΝ / ΜΕΤ / Θαλαμηπόλων).

ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ (Α.Ε.Ν):

Η εκπαίδευση των στελεχών του εμπορικού ναυτικού στην Ελλάδα, διεξάγεται σε γεωγραφικά κατανεμημένες έντεκα Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού ειδικοτήτων Πλοιάρχων και Μηχανικών, ως ακολούθως :

  1. ΑΕΝ / ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ (Παραλία Ασπροπύργου, τ.κ 19300)
    • Σχολή Πλοιάρχων
    • Σχολή Μηχανικών
  2. ΑΕΝ / ΗΠΕΙΡΟΥ (Βαθύ Πρέβεζας, τ.κ 48100)
    • Σχολή Πλοιάρχων
  3. ΑΕΝ / ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ (Πλατ. Μέϊτλαντ, Αργοστόλι Κεφαλληνίας , τκ 28100)
    • Σχολή Πλοιάρχων
  4. ΑΕΝ / ΚΡΗΤΗΣ (Χανιά Κρήτης, τ.κ 73100)
    • Σχολή Πλοιάρχων
    • Σχολή Μηχανικών
  5. ΑΕΝ / ΚΥΜΗΣ (Παραλία Κύμης, τ.κ 34003)
    • Σχολή Πλοιάρχων
  6. ΑΕΝ / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (Νέα Μηχανιώνα, τ.κ 57004)
    • Σχολή Πλοιάρχων
    • Σχολή Μηχανικών
  7. ΑΕΝ / ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ (Οινούσσες Χίου, τ.κ 82101)
    • Σχολή Πλοιάρχων
  8. ΑΕΝ / ΣΥΡΟΥ (Ε. Παπαδάμ 1, τ.κ 84100)
    • Σχολή Πλοιάρχων
  9. ΑΕΝ / ΧΙΟΥ (Λεωφόρος Δημοκρατίας 26 τ.κ 82100)
    • Σχολή Μηχανικών
  10. ΑΕΝ / ΥΔΡΑΣ (ΎΔΡΑ, τ.κ 18040)
    • Σχολή Πλοιάρχων
  11. ΑΕΝ/ΚΑΛΥΜΝΟΥ (ΚΑΛΥΜΝΟΣ, τκ 85200)
    • Σχολή Πλοιάρχων

ΚΕΝΤΡΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ:

Στους Αξιωματικούς του Εμπορικού Ναυτικού, μετά την αποφοίτηση τους από τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού προσφέρονται μαθήματα μετεκπαίδευσης και ανανέωσης γνώσεων ενώ, επίσης, παρέχεται εκπαίδευση σε εξειδικευμένα θέματα για υπηρεσία επί ειδικού τύπου πλοίων (δεξαμενόπλοια- επιβατηγά, ασφάλεια) ώστε να είναι ικανοί να ακολουθήσουν τις εξειδικευμένες τεχνολογίες της εργασίας τους. Για το σκοπό αυτό λειτουργούν πέντε Κέντρα Επιμόρφωσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού (ΚΕΣΕΝ), όπου οι Αξιωματικοί λαμβάνουν την απαιτούμενη κατάρτιση που είναι απαραίτητη για την εξέλιξη της καριέρας τους:

  1. ΚΕΣΕΝ /Πλοιάρχων/Ρέντη (ΚΕΣΕΝ/Π)
    (Φλέμινγκ 43 Αγ. Ιωάννης Ρέντης τ.κ 18233)
  2. ΚΕΣΕΝ / Μηχανικών/Ρέντη (ΚΕΣΕΝ/Μ)
    (Φλέμινγκ 43 Αγ. Ιωάννης Ρέντης τ.κ 18233)
  3. ΚΕΣΕΝ /Πλοιάρχων/Μακεδονίας (ΚΕΣΕΝ/Π)
    (Νέα Μηχανιώνα, τ.κ 57004)
  4. ΚΕΣΕΝ /Μηχανικών/Μακεδονίας (ΚΕΣΕΝ/Μ)
    (Νέα Μηχανιώνα, τ.κ 57004)
  5. ΚΕΣΕΝ ΡΗ-ΡΕ (Ραδιοηλεκτρονικών – Ραδιοεπικοινωνιών)
    (Παραλία Ασπροπύργου τ.κ 19300)

ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΣΩΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ:

Επιπλέον, λειτουργούν δύο Σχολές Σωστικών και Πυροσβεστικών Μέσων (ΣΣΠΜ), όπου παρέχεται η βασική και προχωρημένη εκπαίδευση στα σωστικά και πυροσβεστικά μέσα των πλοίων προς τους ναυτικούς όλων των βαθμίδων:

  1. ΔΣΕΝ / ΣΠΜ / Ασπροπύργου (Δημόσια Σχολή Εμπορικού Ναυτικού Σωστικών & Πυροσβεστικών Μέσων Ασπροπύργου)
    (Παραλία Ασπροπύργου, τ.κ. 19300)
  2. ΔΣΕΝ / ΣΠΜ / Μακεδονίας (Δημόσια Σχολή Εμπορικού Ναυτικού – Σωστικών & Πυροσβεστικών Μέσων Μακεδονίας)
    (Νέα Μηχανιώνα, τ.κ. 57004)

Tέλος, λειτουργεί και η Δημόσια Σχολή Εμπορικού Ναυτικού Μετεκπαίδευσης Θαλαμηπόλων. (Φλέμινγκ 43, Αγ. Ιωάννης Ρέντης, τ.κ 18233).

Η Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ναυτικών (ΔΕΚΝ) και οι Σχολές Εμπορικού Ναυτικού τις οποίες εποπτεύει, έχουν εγκαταστήσει, τεκμηριώσει, εφαρμόσει και διατηρούν ενεργό ένα Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας (ΣΔΠ) του οποίου την αποτελεσματικότητα συνεχώς βελτιώνουν, σύμφωνα και με τις απαιτήσεις του Προτύπου ΕΝ ISO 9001:2015. Το ΣΔΠ έχει πιστοποιηθεί από διαπιστευμένο Φορέα Πιστοποίησης. Η εφαρμογή ΣΔΠ αποδεικνύει τη δέσμευση της ΔΕΚΝ και των Σχολών Ε.Ν., για τη συνεχή αξιολόγηση και βελτίωση της αποτελεσματικότητας των λειτουργιών τους, για την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και την εστίαση στην ποιοτική εξυπηρέτηση των σπουδαστών και των ναυτικών.

Στην Δευτεροβάθμια Επαγγελματική Εκπαίδευση της Ελλάδας περιλαμβάνονται και οι κύκλοι σπουδών στον Τομέα Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων για τις ειδικότητες Πλοιάρχου και Μηχανικού του Εμπορικού Ναυτικού των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.) που εποπτεύονται από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Οι απόφοιτοι του Τομέα Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων των ΕΠΑ.Λ., εκτός από την δυνατότητα εισαγωγής τους στις Σχολές των Α.Ε.Ν. μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων, μπορούν πια με τις πρόσφατες αλλαγές στη νομοθεσία, να ακολουθήσουν καριέρα στο Εμπορικό Ναυτικό και να εξελιχθούν υπό διαφορετικές προϋποθέσεις ως Αξιωματικοί Πλοίαρχοι και Μηχανικοί φοιτώντας σε Ειδικά Τμήματα Εκπαίδευσης που λειτουργούν εντός των Α.Ε.Ν. της χώρας.

Δημόσια Ναυτική Εκπαίδευση